Satoi kaatamalla ja ukkonen jyrisi. Emme ehtineet kotiin ennenkuin pihalla kuivumassa olevat pyykit saivat ylimääräisen luomuhuuhtelun. Pionipenkissä ensimmäisenä kukintansa aloittaneet tummanpunaiset pionit olivat piiskautuneet pilalle.

Seuraavana aamuna katsoin murheellisen näköistä pionipenkkiä uudelleen. Pionit ovat kasvaneet talon pihassa ties mistä asti ja kun jouduin aikanaan siirtämään ne toiseen paikkaan, jaoin niistä komeimman, tummanpunaisen, useaksi juurakoksi. Nyt tummanpunaisia pioneja on neljä. 'Kyllä ovat komean värisiä', tuumasin ja päätin kokeilla, saisiko niistä värilientä lankojen värjäykseen. Jätin vain kaksi vähiten piiskautunutta (=kaikkein pienintä) tummanpunaista kukkaa penkkiin.

  1732590.jpg    1732591.jpg

Keittelin terälehtiä hiljalleen noin tunnin ajan, kunnes ne olivat hyvin vaaleita. Kokeilun langat ovat edesmenneen äitini peruja eli Novitan 7 Veljestä-lankaa, jotka ensin kerin vyyhdille ylösalaisin käännetyn puutarhatuolin jalkojen ympärille (oli aika lystikkään näköistä touhua!), sidoin neljästä kohdasta kiinni ja pesin pesupussissa ilman huuhteluainetta koneessa muun pyykin seassa. Väriliemestä siivilöin terälehdet pois ja annoin sen jäähtyä noin 40-asteiseksi. Kosteat langat liemeen ja sitten kuumenemaan. Tarkoitus oli saada lämpötila pysymään 80-90 asteessa noin tunnin, mutta se ei ollutkaan niin helppoa, vaikka olin käynyt ostamassa kotiviinin valmistukseen tarkoitetun lämpömittarin, jossa oli asteikko 110 asteeseen asti. Välillä meinasi kuumeta liikaaa ja sitten kun vähensin lämpöä, oltiinkin pian 70:ssä asteessa. Tähän kyllä voi vaikuttaa se, etten jaksanut seistä löyhkäävän väriastian vieressä, vaan katsoin välillä televisiota. Jätin langat jäähtymään väriliemeen ja huuhtelin lopuksi, kunnes vesi oli kirkasta.

 1732621.jpg  1732624.jpg

Vasemmalla langat ennen värjäystä ja oikealla värjäyksen jälkeen, järjestys tosin on toinen eli suurin vyyhti, joka oli harmaa, värjäytyi vaaleanruskeaksi ja valkopohjaiset pilkulliset langat ovat nyt jotain punertavaa beigeä. Kyllähän näistä sukat tekee, jopa vaaleanpunaiseen hurahtanut juniori kelpuuttaa nuo pilkulliset langat sukkiinsa. Löytyisiköhän pihasta jotain muuta, josta saisi sisälle pahan hajun ja lankoihin uuden sävyn?