Esimerkiksi haitilaisilla köyhillä on nyt niin paha pula ruuasta, että äidit leipovat savesta ja vedestä mutaleipiä ruuaksi. Siksi tunsin itseni pahaiseksi pikkutenavaksi ruualla leikkimässä, kun kokeilin lankojen värjäystä mustaherukalla. Kun joskus tyhjensimme vanhan lapsuudenkotini pakastimen, löytyi sieltä mustaherukkapusseja, joiden pakkausvuodesta ei ollut mitään tietoa. Kiikutin ne omaan pakastimeen ja säilytin siellä siinä toivossa, että joskus voisin tuota värjäystä kokeilla.

Mustaherukuoita oli litran verran ja keittelin niitä reippaasti puolisen tuntia. Siivilöin herukat pois ja lisäsin liemeen 25 g alunaa ja 10g viinikiveä ja niiden sulamisen jälkeen kylmää vettä, jotta sain liemen jäähtymään langoille sopivaksi. Sitten taas 100 g langanloppuja kattilaan ja varovasti kuumentumaan ja hautumaan puoleksi tunniksi.

                 1897658.jpg

Kirkkaan tontunpunaisesta langasta (kuvassa äärimmäisenä vasemmalla) tuli syvän tummanpunaisia ja perusharmaasta (kolmas vasemmalta) tuli violetinharmaata. En tiedä näiden värien valonkestosta, mutta sävyihin olen erittäin tyytyväinen. Tiedän myös, mitä teen jo väljähtyneellä kesäretkien pannukahvipaketin lopulla, kunhan ehdin.