Hyvissä ajoin ennen joulua päätin tehdä kynttilöitä ja jostain netistä löysin ohjeet (kyseistä sivua ei enää löytynyt), jossa kehotettiin valamaan sula massa ensin purkkeihin. Sitten leikataan sopivan mittaisia sydänlankoja, jotka kastetaan sulaan kynttilämassaan ja suoristetaan jähmettymään. Lopuksi kuumennetaan sukkapuikko, jolla tehdään jäähtyneenä muotista poistettuun tulevaan kynttilään reikä keskelle ja pujotetaan sydänlanka reikään. Lopuksi hieman sulaa kynttilämassaa reikään ja jähmettymisen jälkeen kynttilät ovat valmiita.

Näin siis teoriassa. Minä valitsin purkeiksi vanukaspurkkeja, kaivoin kaapista sydänlankaa ja lajittelin kynttilänjämät siten, että mukaan tuli vain punaisia sävyjä. Sulan massan kaatelin kippoihin, joita oli 5 kappaletta. Massa meni niihin kaikki, mutta tässä vaiheessa en vielä huolestunut. Huolestuin vasta sitten, kun huomasin jähmettyneissä kynttiläaihioissa keskellä uskomattoman syvän kuopan. Siinä vaiheessa ei ollut enää yhtään punaiseen viittaavaakaan kynttilän jämää jäljellä, joten aihiot jäivät odottamaan.

Joulu tuli ja meni -ja samalla syntyi lisää kynttilänpätkiä. Samaa punaisen värissävyä oli turha toivoakaan, mutta olin jo luopunut upeiden itsetehtyjen kynttilöiden ajatuksesta. Aloin irrottaa kynttiläaihioita purkeista. Ei irronnut hyvällä. Ei edes pienellä lämmittämisellä. Vain raaka väkivalta auttoi, mutta saksista ja pihdeistä jäikin sitten jälkiä kynttilöiden pintaan (oli yllättävän kovaa ja sitkeää muovia!). Yritin hoitaa sekä kuopan täyttämisen että sydänlangan asettamisen samalla kertaa, sillä ajatus vielä kolmannen värisestä massasta samassa kynttilässä ei tuntunut hyvältä. Tuhosin yhden sukkapuikon pitämällä sitä metallileukaisilla pihdeillä kiinni kynttiläaihion läpi painamisen aikana. Laitoin sydänlangat reikiin ja kaadoin massan päälle. Kuuma massa tietenkin sulatti sydänlankojen päällä olevan jäykistävän kerroksen ja sydänlangat nuokahtelivat mikä mihinkin suuntaan! Massan jäykistyessä yritin suoristaa sydänlankoja, mutta epäilen niiden jääneen mutkalle kynttilän sisällä.

                  2203371.jpg

Ei todellakaan mikään pöydän kaunistus!!! Kynttiät ovat ylhäältä 6 cm leveitä, joten 5 cm leveälle kynttilälle sydänlanka palaa liihan hitaasti. Että sekin vielä...

                 2203374.jpg

Kuvassa kynttilät ovat palaneet 1,5 tuntia ja sulan massan kertyminen alkaa näkyä. Tulevalla viikolla täytyy perheen kanssa syödä iltapalaa kynttilänvalossa monta kertaa, niin saadaan nämä äkkiä käytettyä. Ja kynttilöitä voisin tehdä seuraavan kerran näiden ohjeiden mukaan!