Elämäni ensimmäinen neulottu pitsihuivi on Nancy Bushin kirjasta 'Pitsihuivit neuloen'. Mallin nimi oli aika kamala yhdyssanahirviö, mutta mallina sen verran yksinkertaisen oloinen, että arvelin selviäväni siitä.

Niin, kerrottakoon, että en ole koskaan neulonut nyppyjä ja pitsien neulomistakaan ei juuri ole tullut harrastettua. Ja vielä voisin lisätä jännitystä mainitsemalla, että en neulonut koetilkkua, vaan pari viikkoa sitten lauantai-iltana päätin kokeilla ohjetta, enkä sitten purkanutkaan, vaan jatkoin vain.

                         

Käsiala on epätasaista ja silmukoita on välillä ollut yksi liikaa ja välillä yksi liian vähän. Ensimmäiset nypyt olivat pieniä ja pahuksen hankalia tehdä, kunnes älysin miten löysää maininta 'neulo hyvin löysästi' tarkoittaa.

 

Lanka ei tietenkään olllut sitä, mitä ohjeessa oli mainittu, vaan kaapista löytynyttä noin kolme vuotta säilytettyä liukuvärjättyä vironvillaa ja siksi lopputuloksen koosta ei ollut ihan täyttä varmuutta. Kuvan vaaleampi nelikulmio johtuu salamavalon heijastumisesta peilistä (en ikinä huomaa tällaisia asioita kameran näytöstä katsoessa). Huivi on aloitettu kuvasta katsoen oikealta reunapitsillä, josta jatkettiin keskiosan nypyt ja lehdet -osioon ja vasemman reunan reunapitsi on neulottu erikseen ja silmukoitu paikalleen. Pingotuksessa noin 120 cm huivi venyi 150 cm mittaiseksi ja leveys muuttui 38 sentistä 44 senttiin.

                        

Jos laskee, että yksi mallikerta on 10 kierrosta ja huivissa niitä on 30 ja tuntui siltä, että puoleenväliin mennessä lähes joka toisella kierroksella on yksi silmukka liikaa tai liian vähän, on virheiden määrä jotain 75 luokkaa! Ennen neulomisen aloitusta ajattelin antaa tämän joululahjaksi, jos tästä tulee tarpeeksi hyvä, mutta nyt vähän epäilyttää . Ja isompia mokia on sentään purettukin. Ehkä olisi kannattanut tehdä niin iso mallitilkku, että osaa mallin ulkoa ennen varsinaisen huivin tekoa tai aloittaa pitsihuiven teko jostain vähän vielä helpommasta mallista, mutta jälkeenpäin on aina niin helppoa olla tosi fiksu . Oikeasti huivi onneksi näyttää paremmalta kuin miltä sen tekeminen tuntui.