Lasten viisivuotias serkku osallistuu tulevalla viikolla elämänsä ensimmäiseen taitoluistelunäytökseen ja sen teemana on James Bond. Tädillä kohosivat kulmakarvat hiusrajaan, kun nato kertoi asiasta. Sitten selvisi, että nämä pienet esittävät näytöksessä jalokiviä ja täti ymmärsi huomattavasti paremmin. No joka tapauksessa näytökseen tarvitiin joku asu ja nato kävi paikallisessa Eurokankaassa juttelemassa myyjän kanssa ja pisti minulle maksikirjeen tulemaan, sillä vaikka en ole koskaan luisteluasua ommellut, halusin ehdottomasti kokeilla.

Kirjeestä paljastui valkoista loimusamettia, hopealameetaftia ja kolmerivistä hopeanväristä paljettinauhaa. Loimusametista nato pyysi tekemään toisen tällaisen, sillä vaikka tuo alkuperäinen onkin päätynyt serkkulaan, toiselle saman malliselle olisi kysyntää. Soitin natolle ja kysyin, saisinko tehdä muut jutut ihan oman pääni mukaan ja sain siihen luvan.

Tein siis jumppapuvun, boleron ja kietaistavan kellohameen. Jumppapuku onnistui ihan hyvin. Bolerolle en löytänyt kaavaa, joten käytin pohjana raglanhihaisen T-paidan kaavaa ja aloin piirrellä siitä. Paljettinauhan ompelu ei onnistunut lainkaan niin näppärästi kuin oli tarkoitus. Nauha oli joustavaa ja sitä olisi ollut tarkoitus venyttää ommeltaessa, silloin koneompelu olisi onnistunut. Nauhan ja loimusametin venyvyydet olivat ihan erilaiset ja en vain onnistunut saamaan nauhaa ompelukoneella kiinni siten, ettei loimusametti olisi rypyttynyt. Venyttämättä sain aikaan lenteleviä paljetinkappaleita  ja kiinnitinkin nauhan sitten käsin.

                                                 

Hihojen päällä on irtonauharenkaat, sillä suurin käsin ompelun riemu oli jo käytetty ja viikonloppukin oli loppunut. Hame on vuoritettu ja sen kaava on piirretty Joka tyypin kaavakirjan ohjeiden mukaan suunnilleen näin: vyötärönympärys + 3cm : 3,14.= vyötärön säde, jonka avulla piirretään suorakulma, jonka sivut siis ovat säteen mittaiset. Piirretään sivujen väliin kaari, jolloin piirros näyttää 1/4 ympyrältä. Piirretty kaari on hameen vyötärön puolikas (etu tai taka). Sitten päätetään helman pituus ja mitataan & piirretään se kaarelle. Oikeasti takakappaleen vyötäröä pitäisi alentaa 1cm ja lyhentää helmaa keskeltä 1,5 cm, koska kankaat venyvät, mutta jätin sen tekemättä. Tavallisesti etu- ja takakappaleet riittäisivät, mutta koska tein kietaisumallin, tarvitsin  2 etukappaletta , jotka ovat 3/4 takakappaleen leveydestä eli ne menevät päällekäin ja kiinnitys on nepparilla ja hakasella. Vyötäröllä on myös kaitale ja sen sisällä kuminauhaa, sillä ajattelin hameelle olevan myöhemmin käyttöä leikeissä ja lapset kasvavat nopeasti.

Puvun kokeilemisen ja kuvan ottamisen jälkeen pikkuneiti ei kuulema olisi halunnut ottaa sitä pois. Olisin varmaan pienenä toiminut ihan samoin!

Ai niin, työpaikalla juttelimme yhden taitoluistelua harrastavan tytön äidin kanssa luistelupuvuista ja niiden tekemisestä. Yksi työkavereista totesi:'Semmonen ammattikunta on olemassa kuin ompelijat.' Veikkauksella taisi aikanaan olla sellainen mainos, jossa todettiin maailman olevan erilainen kavioveikkaajan silmin. On se erilainen ompelua harrastavankin silmin .