Pidemmän aikaa on tehnyt mieli kokeilla liukuvärjätyn langan tekoa. Siis tarkoituksena olisi saada värisävy vaihtumaan hitaasti. Vyyhdin pituus määräytyi vähemmän tieteellisesti saunan ovenkahvan ja takaoven kahvan välisen etäisyyden perusteella ( ) eli noin 2,7 m. Väri on nestemäistä EMO-reaktiiviväriä, josta käytin sävyjä 30 ja 34. Lisäksi tarvittiin suolaa ja etikkaa. Puulieden huuvan sisäreunoihin sain tuettua listanpätkän, johon sai vyyhdin ripustettua niin, ettei se uinut kattilassa kokonaan. Värjäsin etikka-suolavedessä liotettua sadan gramman Nalle-lankavyyhtiä dippaamalla siten, että ensin siitä ulottui väriliemeen vain vähän ja vähitellen laskin sitä yhä alemmas ja alemmas. Kokonaan vyyhtiä en kattilaan päästänyt, vaan loppupätkä on vain kasteltu väriliemessä ja nostettu ylös.

                    

Vyyhdin jäähdyttyä laitoin sen vielä hetkeksi etikkaveteen ennen huuhteluja.

                   

Jätän yleensä vyyhtiin sitomani pasmalangat paikoilleen, kunnes teen vyyhdistä kerän. Tämä vyyhti oli niin pitkä, että pasmalankojakin taisi olla lähes kymmenen. Langat kyllä pysyivätkin sitten hyvin järjestykessä.

  

Oli ihan pakko kokeilla heti langan kuivuttua, miltä lopputulos näyttää noin lapasen levyisenä pyöröneuleena.Väri vaihtuu kyllä ilman jyrkkää rajaa, mutta liian nopeasti. Syynä siihen on pitkän vyyhdin molempien päiden uittaminen tummimmassa väriliemessä. Olisi pitänyt värjätä tummaksi vain vyyhdin toinen pää. Lopputulos muistuttaa enemmän tavallista raitalankaa kuin liukuvärjättyä.

Koska liemeen jäi vielä väriä, kävin kaivamassa kaapista pari vanhaa värjäysvyyhtiä, joita joskus on uitettu eri värjäysliemissä. Lisäsin vähän väriä ja etikkaa ja upotin ne liemeen lähes puoleen väliin asti. Dippasin vyyhtejä kerran syvemmälle, mutta sitten liemestä olikin jo kaikki väri hävinnyt. Ohessa kuvat ennen ja jälkeen värjäyksen.

                   

                   

Nämä ovat molemmat 50 gramman vyyhtejä, joihin tuli petroolin sävy.  Miellyttävät omaa silmää huomattavasti paremmin tällaisena.

Täällä on siis taas lähdetty paheiden teille, vaikka värjäillyt langat eivät kaapista olekaan merkittävästi vähentyneet. Mutta on se vaan niin kivaa!  Olin suunnitellut tekeväni tuosta pitkästä vyyhdistä kirjoneulelapaset yhdessä mustan langan kanssa, mutta nyt en ole ihan varma. Ainakaan niistä ei tule sellaiset kuin olin ajatellut. Kahden pikkuvyyhdin värien vaihtuminen pitää myös ensin testata, mutta luulen niiden päätyvän sukkaosastolle. Nyt taidan lähteä luomaan vähän silmukoita. Jos tekisi vaihteeksi kämmekkäät ja saisi siihen yhden keräsen kulutettua.