Syksyllä värjäsin lankoja kokeilumielessä viinirypäleillä. Heti sen jälkeen työkaveri kertoi, että se sininen ei säily auringonvalossa ja tarpeeksi netissä surffailtuani löysin tiedon, jonka mukaan viinirypäleiden värjäysominaisuuksia on tutkittu laboratoriossa ja huomattu sama ongelma. Ehdin jo naljailla, että Suomen lokakuun ja tammikuun aikana tuo ei ole ongelma, mutta päätin kuitenkin tehdä erilaisilla aineilla värjätyillä langoilla testin. Pyöritin kämmenenlevyisiä, noin kuuden kierroksen pikkuvyyhtejä ja ujutin ne hakaneulaan. Hakaneulan vein talon nurkalle aurinkoisimpaan paikkaan eli kiinnitin sen viiniköynöstä suojaavaan juuttikankaaseen. Viikon kuluttua hain näytteet pois.

          1240554132_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Vyyhtien päällä poikittain ovat ulkona olleet näytteet. Sinisävyisissä langoissa oli tapahtunut erittäin merkittävää haalistumista, mutta punainen, joka oli värjätty joko marja-aronialla tai mustaherukalla, piti värinsä loistavasti. Kuvan punainen on kuitenkin liian kirkas, oikea sävy on lähempänä viininpunaista (alkuperäinen lanka oli teollisesti värjättyä kirkuvanpunaista).

             1240554148_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Äärimmäisenä vasemmalla näkyvä kahvivärjätty lanka ei sekään haalistunut viikossa. Keskimmäisenä on ensimmäinen Nalle-langan viinirypälevärjäys, jonka langasta tuli hyvin vaaleaa harmaata ja reunassa oleva paleltuneilla viinirypäleillä tehty Nalle-lankojen värjäys, josta tuli ensin violetimpaa ja sen jälkeen alkoi harmaantuminen.

               1240554155_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Tässä kuvassa tuo 'violettiutuminen' näkyy selvemmin. Keskellä oleva lanka on Woolia ja se on ollut samassa kattilassa samaan aikaan tuon violettiin vivahtavan langan kanssa. Tuo Wool haalistui myös reippaasti. Onneksi kuitenkin sen kirkuvanpunaisen langan alkuperäinen väri ei tullut näkyviin, vaan se kesti tuon viikon ulkoilutuksen erinomaisesti. Samoin kahvilla täytyy joskus värjätä uudestaankin.

Mitä sitten tehdä noilla väriävaihtavilla langoilla? Niistä voi tehdä itsestään väriä vaihtavia sukkia(aarrgh!)  tai sitten voisin kokeilla niihin rautapuretusta. .. Täältä löysin tiedon, että esim. suomuorakkaan violetti värisävy ei säily, mutta siitä saa rautapuretuksella vihreää, joka kestää paremmin. Hmm, sitä voisi kokeillakin...