Moda 3/2006 -lehdessä oli helpon näköinen pikkujakun ohje (nro 10), jota muistelin katselleeni tarkemmin jo silloin vuosia sitten. Nyt ajattelin viedä lehden siskolle kesälukemiseksi, mutta sitä ennen piti jakun ohjetta testata. 
           
Mallivirkkauksessa oli vain neljä kerrosta ja kun lankalaatikosta löytyi Schachenmayrin Punto-lankaa (55% puuvilla, 45% akryyli, 50g=90m) 300 g, piti sitä kokeilla, vaikka se olikin paksumpaa kuin ohjeessa. Mallitilkun tekemisen jälkeen laskin kuinka monta mallikertaa leveydestä pitää jättää pois, jotta lopputulos on sopivan kokoinen. Alkuperäinen pikkujakku oli ohjeessa pituudeltaan vain 39 cm ja kiinnitetty yhdellä napilla ylhäältä. En kuitenkaan ollut tyytyväinen jakun ulkonäköön ja jatkoin sitä vyötäröltä alaspäin puolta numeroa isommalla koukulla kuin yläosassa eli 4,5-millisellä. Vyö on kolminkertaista lankaa ketjusilmukoiksi virkattuna ja reunnat on huoliteltu rivillä kiinteitä silmukoita. Enempään ei lankaa riittänyt.
           

Takaa otetussa kuvassa näkyvät sitten virheet. Ja tällä kertaa niillä on jopa nimi eli Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu. Olen nähnyt elokuvan jo monta kertaa, joten ajattelin, että kun se tulee televisiosta, voin hyvin istua sohvalla virkkaamassa ja keskittää huomiosta 1/3 elokuvaan. Taisi kuitenkin käydä niin, että virkkaus sai sen 1/3 huomion, sillä olin mielestäni tehyt silloin illalla takakappaleen valmiiksi ja seuraavana päivänä huomasin, että siitä puuttuu yksi mallikerta (!). Ja vasta kun ompelin kappaleita yhteen, huomasin että keskelle yhteenvirkattujen pylväiden riviä on tehty kolmen ihan tavallisen pylvään ryhmä. Hetken ärsytti ihan kamalasti, mutta ajattelin, että en ala purkamaan, koska into tehdä työ loppuun todennäköisesti katoaisi kiukun tieltä ja tarkoitus oli saada kaapista lankoja pois eikä keskeneräisiä töitä tilalle. Eniten varmaan häiritsee se, että tietää sen virheen olevan siellä, vaikka se ei kymmenen metrin päähän paistakaan.

***
Opinnot avoimessa yliopistossa ovat loppuneet ja opintovapaa on jäämässä taakse. Täytyy sanoa, että tykkäsin kovasti olla välillä kotona, mutta opiskella silti. Keväällä ja alkukesällä käsityöt ovat jääneet vähemmälle, sillä anoppilan rantasaunan rakentaminen on vienyt vapaa-ajan. Mies päätti jo viime kesänä, että tänä juhannusaattona kylvetään rantasaunassa ja näin tehtiin, vaikka sisäkatto oli vielä käsittelemättä ja kattolistat puuttuivat. Pukuhuoneessa on vasta seinät, joten vaatteiden riisuminen ja pukeminen betonilaatalla olevan lankun päällä tasapainoillen ja hyttyisiä huitoen oli yksi ohjelmanumero. Katto käsiteltiin ja listat laitettiin pakoilleen sitten juhannuspäivänä. Mutta vielä riittäisi tekemistä vaikka kuinka. 

                             
Pensseli-täti sutimassa lattialautojen päätyjä. Yllättävän paljon aikaa vei esimerkiksi laudepuiden ja lauderungon suojakäsittely joka puolelta, varsinkin kun niitä ei voinut käsitellä samalla kertaa joka puolelta, vaan välillä piti odottaa Saunavahan kuivamista. Pukuhuoneen (tai saunatuvan) käsittelyssä tulee onneksi pääsemään helpommalla -mutta hommiin pääsee vasta, kun sinne ensin rakentaa lattia ja sisäkaton seinien kaveriksi.