Liian vähän ennen joulua pysähdyin maitokaupassa lehtihyllyn luo ja selasin virolaista Käsityö- lehden tavinumeroa. Silmiin osui sivulta 27 harmaa neule, joka näytti ihan esikoisen tyyliin sopivalta vaattelta. Ososkoriin päätyi siis muutakin kuin maitoa. Kotona aloin suunnitella, miten ehtisin tehdä neuleen ennen joulua esikoiselta salaa. Samaan aikaan oli tekeillä miehen pipo. Juniori tiesi pipon lisäksi muutamia muille meneviä joululahjoja ja ilmoitti, ettei sitten halua enää tietää niitä yhtään lisää, koska pelkää möläyttävänsä asian. Neuletakkia piti siis tehdä salaa lapsilta, mutta mies tiesi siitä.

Jouluaattona neuleesta puuttui nappilistat ja hihat olivat kesken, mutta esittelin sen tytölle kuitenkin. Koko komeus valmistui tammikuun alkupäivinä, mutta sen kuvaaminen on aina jäänyt. Tyttö, neule, minä, kamera ja päivänvalo emme ole olleet samassa paikassa samaan aikaan. Lopulta luovutin, laitoin jo kertaalleen pestyn liivin  -tai siis takkihan se kai on, kun siinä on hihat - sovitusnuken päälle ja nappasin kuvan.

            

Alkuperäisen ohjeen lanka oli 7 Veljestä, mutta minä käytin vanhaa Katian Glaciar-lankaa (39% asetaattia, 31% akryyliä, 20% puuvillaa, 5% mohairia ja 5% polyamidia, 50g=100m). Ohjeessa mittoja ei annettu sentteinä, vaan puhuttiin vain kerroksista, mikä oli äkkiseltään hankalaa sentteihin tottuneelle. Nappilistan tein ohjeesta poikkeavasti ilman pitsineuletta, kaula-aukon noustinneuleena ja napit ovat 'huolellisesti virkattuja myttyjä'.

                

Pitsineule oli helppoa. Mallikerran leveys oli 17 silmukkaa ja muoto haettiin lisäämällä ja vähentämällä mallikertojen välissä olevien nurjien silmukoiden määrää. Työ tehtiin kädenteille asti yhtenä kappaleena. Ensin neulottiin vyötäröltä hartioille ja sitten vyötäröltä lantiolle. Sekä tuo nurjien silmukoiden käyttö muotoilussa että osissa neulominen olivat oikein käyttökelpoisia ideoita. Varsinkin tuo pituuden säätäminen on tuolla tavoin hyvin helppoa. Tässä mallissa silmukoiden neulomissuunnan vaihto jää vielä vyön alle, joten sekään ei haittaa. Jotain vastaavaa voisi siis kokeilla jatkossakin.