Ostin joskus näköispainoksen vuonna 1953 ilmestyneestä Eeva Haaviston kirjasta 'Sata kansanomaista kuviokudinmallia'. Virolaisilla on 'Haapsalu rätik' , norjalaisilla villatakit ja islantilaisilla villapaidat. Mutta minulla ei ollut aavistustakaan, että Nyky-Suomen alueelta on viety tuhatmäärin sukkia Tukholmaan myytäväksi 1760-luvulla. Tai että Naantali käytännössä sai tulonsa sukkateollisuudesta ja raatimiehet ja jopa pormestari istuivat sukkakudin kädessä.

Halusin tehdä pojalle kirjoneulelapaset ja poika halusi, etteivät ne ole kovin kirjavat! Valitsin kirjasta muutamia malleja, joista poika sitten valitsi numeron 48 'Yö ja päivä', jonka alkuperäisvärit olivat musta ja valkoinen. Tarkoitus oli tehdä lapasia TV:tä katsellessa, mutta tottumattomana kuvioneuleen tekijänä se ei minulta onnistunut.

                      

Lankana Sandnes Garnin Sisu, jota kului yhteensä 60 g noin 7-7,5 kokoisiin lapasiin. Silmukoita 64 ja 3 mm:n puikot. Pelkäsin tekeväni liian tiukkaa ja siksi yritin tehdä vähän löysempää. Lopputulos oli ehkä vähän liian löysä ja lapaset aika ilmavat ja leveät. Vuoritin lapaset ohuella mustalla fleecellä, joka ratkaisi sekä leveys- että ilmavuusongelman. Kuvion jatkaminen peukaloon epäilytti, mutta sekin onnistui ihan kohtuullisesti.

Mitähän mallia kirjasta kokeilisi seuraavaksi...?