'Jos joskus ehdit ja viitsit, niin voisit ommella uuden imetyspaidan' sanoi Nato tässä joskus. Minä lupasin ja taisin jopa olettaa ehtiväni tehdä sen nopeastikin, mutta menihän siinä aikaa.

Ensin piti käydä läpi kankaita, joita on sullottu kaappiin. Kaapistahan tuli vastaan paljon kaikenlaista ja lopulta myös trikoita. Niistä piti etsiä joustavimmat, sillä imetyspaidan etumuksen kankaan on syytä sekä venyä että palautua muotoonsa. Sitten piti miettiä, mitkä kankaat voisivat sopia yhteen´, sillä yhtäkään riittävän joustavaa kangasta ei ollut tarpeeksi.

     

Etuhelmaa nostettaessa paljastuukin yllätyksenä retrokuvioinen kangas. Vasemmanpuoleisessa kuvassa sinisen värisävy on oikea, toinen kuva on liian violetti. Ylös imettäessä nostettavan helman kaksoisneulalla ommellun reunan nurjalle puolelle on laitettu framilonnauha, joka varmistaa sen, ettei helma venähdä käytössä. Samaa framilonia on myös noiden 'imetyshalkioiden' reunoilla.

            

Framilonia ommellessa mittaan ensin sauman ja sitten itse nauhan noin 10% saumaa lyhyemmäksi.  Nauhaan merkkaan aloituspäästä noin 2,5 cm päähän merkin permanent-tussilla tai mustekynällä ja mittaan siitä halutun pituuden, merkkaan esim. keskikohdan ja lopun, mutta en leikkaa.  Kiinnitän nauhan kankaan alkuun, keskikohtaan (tai kahteen kohtaan:1/3 päähän alusta ja lopusta)  ja loppuun poikittain nuppineulalla. Se noin 2,5 cm nauhaa jää yli kankaan reunan. Kuvassa näkyy juuri ja juuri punainen sotku paininjalan takana ja siitä sotkun eli mittamerkin kohdalta on edellinen pätkä katkaistu. Tuosta pätkästä saa hyvin kiinni vasemmalla kädellä, kun samalla oikealla kädellä pitää kiinni siitä keskikohdan tai 1/3 kohdan nuppineulan paikkeilta ja venyttää framilonia samalla kun ompelee siksakkia.

            

Viimeistä neulojenväliä ommellessa pidetään kiinni katkaisemattomasta nauhasta, jota venytetään sen verran, että piirretty merkki osuu kankaan reunaan. Sitten vain katkaistaan nauha merkin kohdalta. Näin saa koko ompeleen matkalle tasaisesti venytetyn framilonin, eikä tarvitse tuskailla ompeleen alussa ja lopussa. Toimii tietysti myös tavallisilla kuminauhoilla.